równanie okręgu symetrycznego do danego względem prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 4 sty 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
równanie okręgu symetrycznego do danego względem prostej
Dany jest okrąg \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} - 2x - 4y -11=0}\) i prosta L \(\displaystyle{ x-y - 3=0}\) . Wyznacz równanie okręgu symetrycznego do danego względem prostej L.
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
równanie okręgu symetrycznego do danego względem prostej
Sprowadź okrąg do postaci kanonicznej. Środek okręgu odbij symetrycznie względem podanej prostej. Będzie to środek szukanego okręgu. Promień się nie zmieni.
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 4 sty 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
równanie okręgu symetrycznego do danego względem prostej
Sprowadziłem do \(\displaystyle{ (x-1)^{2} + (y-1)^{2} = 16}\)
Czyli \(\displaystyle{ S(1,2) a r = 4}\) no i teraz nie wiem co dalej ;/
Czyli \(\displaystyle{ S(1,2) a r = 4}\) no i teraz nie wiem co dalej ;/
równanie okręgu symetrycznego do danego względem prostej
Jest mały błąd w równaniu okręgu, ma ono mieć postać: \(\displaystyle{ (x-1) ^{2} + (y-2) ^{2} = 16}\)
Środek i promień są dobrze
Następnie obliczamy równanie prostej prostopadłej do prostej l i przechodzącej przez środek tego okręgu. Jeśli nazwiemy ją k, to: \(\displaystyle{ k: y = -x + 3}\)
Później punkt przecięcia się prostych l i k (niech będzie A) z układu równań tych dwóch prostych. Będzie to punkt będący środkiem odcinka, którego krańcami są środki tych dwóch okręgów. Wychodzi \(\displaystyle{ A = (3;0)}\)
Potem ze wzoru na środek odcinka wyznaczamy współrzędne środka drugiego okręgu (np. \(\displaystyle{ S _{II}}\)). Przypomnijmy, że A jest środkiem \(\displaystyle{ \left| SS _{II} \right|}\) Wyjdzie, że \(\displaystyle{ S _{II} = (5;-2)}\)
I układamy równanie drugiego okręgu (jak mówił rodzyn7773: promień nie zmieni się):
\(\displaystyle{ (x-5) ^{2} + (y+2) ^{2} = 16}\)
Środek i promień są dobrze
Następnie obliczamy równanie prostej prostopadłej do prostej l i przechodzącej przez środek tego okręgu. Jeśli nazwiemy ją k, to: \(\displaystyle{ k: y = -x + 3}\)
Później punkt przecięcia się prostych l i k (niech będzie A) z układu równań tych dwóch prostych. Będzie to punkt będący środkiem odcinka, którego krańcami są środki tych dwóch okręgów. Wychodzi \(\displaystyle{ A = (3;0)}\)
Potem ze wzoru na środek odcinka wyznaczamy współrzędne środka drugiego okręgu (np. \(\displaystyle{ S _{II}}\)). Przypomnijmy, że A jest środkiem \(\displaystyle{ \left| SS _{II} \right|}\) Wyjdzie, że \(\displaystyle{ S _{II} = (5;-2)}\)
I układamy równanie drugiego okręgu (jak mówił rodzyn7773: promień nie zmieni się):
\(\displaystyle{ (x-5) ^{2} + (y+2) ^{2} = 16}\)