\(\displaystyle{ Kat \ wpisany \ w \ kolo \ ma \ miare \ 20^{0} \ i \ jest \ oparty \ na \ luku \ dlugosci \ 4 \pi cm.}\)\(\displaystyle{ \ Oblicz \ pole \ wycinka \ kola \ wyznaczonego \ przez \ ten \ luk.}\)
\(\displaystyle{ Prosze \ o \ sprawdzenie \ ;
r=18 cm. \ P=18 \pi .}\)
pole wycinka koła
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 5 lis 2009, o 17:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: jarosław
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
pole wycinka koła
Z proporcij:
Jeżeli kąt 20 st oparty jest na łuku o długości \(\displaystyle{ 4\pi}\)
to kąt 360 st oparty jest na łuku o długości x
Bo zależność jest liniowa.
Stąd x=\(\displaystyle{ 72\pi}\)
r=36 . stąd pole wynosi \(\displaystyle{ 72\pi}\)
Jeżeli kąt 20 st oparty jest na łuku o długości \(\displaystyle{ 4\pi}\)
to kąt 360 st oparty jest na łuku o długości x
Bo zależność jest liniowa.
Stąd x=\(\displaystyle{ 72\pi}\)
r=36 . stąd pole wynosi \(\displaystyle{ 72\pi}\)