Jak obliczyć odległości prostych??

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Z_i_o_M_e_K
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 16 paź 2008, o 19:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: TM
Podziękował: 46 razy

Jak obliczyć odległości prostych??

Post autor: Z_i_o_M_e_K »

Obliczyć odległość prostych \(\displaystyle{ L_1 , L_2 \in R^{4}}\) , jeśli
\(\displaystyle{ L_1 = \{(x, y, z, s) : x = y = z = s\}}\) i \(\displaystyle{ L_2 = \{(x, y, z, s) : x - y = x + y + 2z = 2z + s = s +1\}}\).
Obliczyć odległość punktu \(\displaystyle{ p = (-1,1,0, ,-2)}\) od prostych L1 i L2 .
nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Pomoże mi ktoś??
ODPOWIEDZ