1.Narysuj okrąg:
\(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2} - 8x - 6y - 4 = 0}\)
Chodzi mi tylko o wyliczenie danych (a, b, r), tzn. bez rysunku.
2.Na okręgu o promieniu 4 opisano prostokątny trójkąt równoramienny. Oblicz pole tego trójkąta.
3.Ile punktów wspólnych ma prosta
\(\displaystyle{ x – y = 0}\)
z okręgiem
\(\displaystyle{ (x - 2) ^{2} + (y - 4) ^{2} = 16}\)
Mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tych zadań z omówieniem co jest wykonywane?
Czy jest jakaś uniwersalna metoda na rozwiązywaniu tego typu zadań?
okrąg, trójkąt i prosta
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 23 kwie 2010, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
okrąg, trójkąt i prosta
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2010, o 21:30 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
okrąg, trójkąt i prosta
1.Narysuj okrąg:
\(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2} - 8x - 6y - 4 = 0}\)
Chodzi mi tylko o wyliczenie danych (a, b, r), tzn. bez rysunku.
\(\displaystyle{ x^2-8x+16-16 +y^2-6y+9-9-4=0}\)
\(\displaystyle{ (x-4)^2 + (y-3)^2 = 29}\)
\(\displaystyle{ S=(4, 3)}\)
\(\displaystyle{ r= \sqrt{29}}\)
2.Na okręgu o promieniu 4 opisano prostokątny trójkąt równoramienny. Oblicz pole tego trójkąta.
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}c \Rightarrow c=8}\)
\(\displaystyle{ 2a^2 = 64 \Rightarrow a^2 = 32 \Rightarrow a=4 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}a^2 = 16}\)
3.Ile punktów wspólnych ma prosta
\(\displaystyle{ x – y = 0}\)
z okręgiem
\(\displaystyle{ (x - 2) ^{2} + (y - 4) ^{2} = 16}\)
\(\displaystyle{ x-y=0 \Rightarrow x=y}\)
\(\displaystyle{ y^2-4y+4 + y^2-8y+16=16}\)
\(\displaystyle{ 2y^2-12y + 4=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 144-32 = 112, \sqrt{\Delta} = 4 \sqrt{15}}\)
\(\displaystyle{ y_{1}= x_{1}=\frac{12-4 \sqrt{15} }{4} =3- \sqrt{15}}\)
\(\displaystyle{ y_{2} = x_{2}=3+ \sqrt{15}}\)
ma 2 punkty wspólne \(\displaystyle{ A=( 3- \sqrt{15}, 3- \sqrt{15}), B=( 3+ \sqrt{15}, 3+ \sqrt{15})}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2} - 8x - 6y - 4 = 0}\)
Chodzi mi tylko o wyliczenie danych (a, b, r), tzn. bez rysunku.
\(\displaystyle{ x^2-8x+16-16 +y^2-6y+9-9-4=0}\)
\(\displaystyle{ (x-4)^2 + (y-3)^2 = 29}\)
\(\displaystyle{ S=(4, 3)}\)
\(\displaystyle{ r= \sqrt{29}}\)
2.Na okręgu o promieniu 4 opisano prostokątny trójkąt równoramienny. Oblicz pole tego trójkąta.
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}c \Rightarrow c=8}\)
\(\displaystyle{ 2a^2 = 64 \Rightarrow a^2 = 32 \Rightarrow a=4 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}a^2 = 16}\)
3.Ile punktów wspólnych ma prosta
\(\displaystyle{ x – y = 0}\)
z okręgiem
\(\displaystyle{ (x - 2) ^{2} + (y - 4) ^{2} = 16}\)
\(\displaystyle{ x-y=0 \Rightarrow x=y}\)
\(\displaystyle{ y^2-4y+4 + y^2-8y+16=16}\)
\(\displaystyle{ 2y^2-12y + 4=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 144-32 = 112, \sqrt{\Delta} = 4 \sqrt{15}}\)
\(\displaystyle{ y_{1}= x_{1}=\frac{12-4 \sqrt{15} }{4} =3- \sqrt{15}}\)
\(\displaystyle{ y_{2} = x_{2}=3+ \sqrt{15}}\)
ma 2 punkty wspólne \(\displaystyle{ A=( 3- \sqrt{15}, 3- \sqrt{15}), B=( 3+ \sqrt{15}, 3+ \sqrt{15})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 23 kwie 2010, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
okrąg, trójkąt i prosta
A dało by radę jakiś komentarz do poszczególnych działań matematycznych? Bo muszę to zrozumieć:)