Korzystając z nierówność Schwarza-Cauchy'ego pokaż, że

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Z_i_o_M_e_K
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 16 paź 2008, o 19:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: TM
Podziękował: 46 razy

Korzystając z nierówność Schwarza-Cauchy'ego pokaż, że

Post autor: Z_i_o_M_e_K »

Jeżeli \(\displaystyle{ u \in R^{n}}\) oraz \(\displaystyle{ ||u|| \le 1}\) to:
\(\displaystyle{ (u|v)^{2} \le ||v||^{2}}\) dla wszystkich \(\displaystyle{ v \in R^{n}}\)
pipol

Korzystając z nierówność Schwarza-Cauchy'ego pokaż, że

Post autor: pipol »

Mamy \(\displaystyle{ |(u|v)| \le ||u||\cdot ||v||}\) , więc jeśli \(\displaystyle{ ||u|| \le 1}\) to \(\displaystyle{ |(u|v)| \le ||u||\cdot ||v|| \le 1\cdot ||v|| =||v||}\)
ODPOWIEDZ