Dany jest odcinek o końcach A=(-5,-3), B=(7,1).
wyznacz równanie prostej, w której zawarta jest symetralna tego odcinka.
może ktoś pomóc? i wytłumaczyć;)
prosta i odcinek
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 9 cze 2008, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lublin
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 9 cze 2008, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lublin
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
prosta i odcinek
Mogę opisać, a przykładów jest na forum dużo (wrzuć w wyszukiwarkę to wyskoczą)..
Wyznaczyć :
- prostą AB
- środek AB, np (S)
- prostą prostopadłą do AB idącą przez (S).
Wyznaczyć :
- prostą AB
- środek AB, np (S)
- prostą prostopadłą do AB idącą przez (S).
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 9 cze 2008, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lublin
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 25 kwie 2010, o 09:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wielkopolska
prosta i odcinek
Witam Wszystkich! Mam mały problem z następującym zadaniem:
Dany jest trójkąt o wierzchołkach A,B,C. A= (10,0), B= (6,8), C=(-6,8)
a) napisz równanie prostej zawierającej bok AB,
b) oblicz długość wysokości opuszczonej z wierzchołka C na bok AB,
c) oblicz długość boku AC,
d) napisz równanie symetralnej boku AB,
Z moich obliczeń wynika, że wysokość z C na AB wynosi 0, a przy obliczaniu symetralnej b=0.
Dany jest trójkąt o wierzchołkach A,B,C. A= (10,0), B= (6,8), C=(-6,8)
a) napisz równanie prostej zawierającej bok AB,
b) oblicz długość wysokości opuszczonej z wierzchołka C na bok AB,
c) oblicz długość boku AC,
d) napisz równanie symetralnej boku AB,
Z moich obliczeń wynika, że wysokość z C na AB wynosi 0, a przy obliczaniu symetralnej b=0.