Równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
monika1415
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 22 kwie 2010, o 19:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: aaaa

Równanie okręgu

Post autor: monika1415 »

Jak mogę przekształcić to równanie okręgu: x^2+y^2-6x+5 =0, tak żeby mieć promień?
Awatar użytkownika
ppolciaa17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 381
Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 99 razy

Równanie okręgu

Post autor: ppolciaa17 »

\(\displaystyle{ x^{2}-6x+9+y^{2}=4}\)
\(\displaystyle{ (x-3)^{2}+y^{2}=4}\)

\(\displaystyle{ S(3;0) \ r=2}\)
ODPOWIEDZ