Proste o równaniach zawierające średnice okręgu o

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mixiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 9 sty 2010, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 2 razy

Proste o równaniach zawierające średnice okręgu o

Post autor: mixiu »

Witam.
Mam problem z tym zadaniem:


Proste o równaniach \(\displaystyle{ y=2x+5}\) i \(\displaystyle{ y=x+3}\) zawierające średnice okręgu \(\displaystyle{ o}\), do którego należy punkt \(\displaystyle{ P=(3,2)}\). Znajdź równanie okręgu o.

Proszę o pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Proste o równaniach zawierające średnice okręgu o

Post autor: piasek101 »

Wszystkie średnice przecinają się w jednym punkcie.
ODPOWIEDZ