Dwa boki równoległoboku

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Merllyn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 13 paź 2009, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolków
Podziękował: 3 razy

Dwa boki równoległoboku

Post autor: Merllyn »

Dwa boki równoległoboku zawarte są w prostych 3x-2y+7=0 i x+6y-11=0 a przekątne przecinają się w punkcie S=(3,3). Oblicz współrzędne wierzchołków tego równoległoboku
glaeddyv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 13 lis 2009, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 13 razy

Dwa boki równoległoboku

Post autor: glaeddyv »

musisz sobie narysować na układzie obydwie proste i miejsce w którym się przetną jest jednym z wierzchołków. potem stosując wzór na środek odcinka obliczasz współrzędne wierzchołka leżącego na przeciwko. następnie układasz równanie prostych równoległych (i przechodzących przez wyliczony wcześniej wierzchołek) do obydwu podanych prostych i masz cały równoległobok (punkty przecięcia)

pozdrawiam
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dwa boki równoległoboku

Post autor: anna_ »

Dane proste nie są równoległe, więc jeden z wierzchołków \(\displaystyle{ A}\) policzysz z układu równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x-2y+7=0 \\ x+6y-11=0 \end{cases}}\)
Mając \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ S}\) można policzyć \(\displaystyle{ C}\) (S to środek odcinka AC)
\(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ D}\) też bym liczyła ze wzoru na środek odcinka.
ODPOWIEDZ