wyznacz współrzędne wierzchołka c
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wrocław
- Podziękował: 21 razy
wyznacz współrzędne wierzchołka c
punkty \(\displaystyle{ A=(-9,-3)}\)
\(\displaystyle{ B=(5,5)}\) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego \(\displaystyle{ ABC}\) w którym \(\displaystyle{ AB}\) jest przeciwprostokątną, wyznacz współrzędne wierzchołka \(\displaystyle{ C}\) wiedząc ze leży on na osi \(\displaystyle{ Ox}\)
\(\displaystyle{ B=(5,5)}\) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego \(\displaystyle{ ABC}\) w którym \(\displaystyle{ AB}\) jest przeciwprostokątną, wyznacz współrzędne wierzchołka \(\displaystyle{ C}\) wiedząc ze leży on na osi \(\displaystyle{ Ox}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
wyznacz współrzędne wierzchołka c
Punkt C leży na osi OX, więc ma współrzędne \(\displaystyle{ \left( x,0\right)}\). Poza tym wiadomo, że \(\displaystyle{ \left| BC\right|^2+ \left|AC \right|^2= \left|AB \right| ^2}\).
Długość AB liczysz ze wzoru na długość odcinka, długość AC zapisujesz jako \(\displaystyle{ \sqrt{ \left( x+9\right)^2+ \left( 3\right)^2 }}\), natomiast BC to \(\displaystyle{ \sqrt{ \left(x-5 \right)^2+ \left( -5\right) ^2 }}\). I robisz układ równań.
Długość AB liczysz ze wzoru na długość odcinka, długość AC zapisujesz jako \(\displaystyle{ \sqrt{ \left( x+9\right)^2+ \left( 3\right)^2 }}\), natomiast BC to \(\displaystyle{ \sqrt{ \left(x-5 \right)^2+ \left( -5\right) ^2 }}\). I robisz układ równań.
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wrocław
- Podziękował: 21 razy
wyznacz współrzędne wierzchołka c
jeżeli leży na osi \(\displaystyle{ OX}\) to czemu \(\displaystyle{ y = 0}\) a nie \(\displaystyle{ x}\)??
to jeszcze się jakoś wylicza przez zrobieniem układu?
to jeszcze się jakoś wylicza przez zrobieniem układu?
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
wyznacz współrzędne wierzchołka c
Wszystkie punkty leżące na osi OX mają współrzędne \(\displaystyle{ \left(x,0 \right)}\). Zaznacz w układzie np. punkt \(\displaystyle{ \left( 2,0\right)}\) i widać, że leży na osi OX. Z kolei \(\displaystyle{ \left(0,2 \right)}\) leży na OY.
A wracając do równania, możesz to wszystko wymnożyć, a podnosząc do kwadratu pozbędziesz się pierwiastków.
\(\displaystyle{ \sqrt{x^2+18x+81+9}^2+ \sqrt{x^2-10x+25+25} ^2= \sqrt{260}^2}\) ... i tak dalej.
A wracając do równania, możesz to wszystko wymnożyć, a podnosząc do kwadratu pozbędziesz się pierwiastków.
\(\displaystyle{ \sqrt{x^2+18x+81+9}^2+ \sqrt{x^2-10x+25+25} ^2= \sqrt{260}^2}\) ... i tak dalej.
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wrocław
- Podziękował: 21 razy
wyznacz współrzędne wierzchołka c
i teraz liczę z tego delta czy jak?? z kąd tam na końcu wyszło ci 260?
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
wyznacz współrzędne wierzchołka c
\(\displaystyle{ \sqrt{260}}\) to długość odcinka AB
Jak podniesiesz to coś do kwadratu to zostanie Ci równanie kwadratowe z 1 niewiadomą - a potem delta i miejsca zerowe.
Jak podniesiesz to coś do kwadratu to zostanie Ci równanie kwadratowe z 1 niewiadomą - a potem delta i miejsca zerowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wrocław
- Podziękował: 21 razy
wyznacz współrzędne wierzchołka c
\(\displaystyle{ x1 = 6}\) i \(\displaystyle{ x2 = -10}\) i co teraz ?? to jest punkt c chyba nie??
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
wyznacz współrzędne wierzchołka c
Są 2 takie punkty: \(\displaystyle{ C= \left(-10,0 \right)}\) albo \(\displaystyle{ C= \left( 6,0\right)}\). Po narysowaniu w układzie współrzędnych na oko widać, że oba trójkąty są prostokątne.