dowódz trójkątem i wektorami

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
R?kawiczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2009, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

dowódz trójkątem i wektorami

Post autor: R?kawiczka »

Punkty K, M, N są środkami boków trójkąta ABC, a P jest dowolnym punktem wewnętrznym tego trójkąta. Udowodnij że, \(\displaystyle{ \vec{PK}+\vec{PM}+\vec{PN}=\vec{PA}+\vec{PB}+\vec{PC}}\)

Nie jestem zbyt dobra w wektorach. Bardzo prosze o jakąś wskazówke od czego zacząć..
glaeddyv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 13 lis 2009, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 13 razy

dowódz trójkątem i wektorami

Post autor: glaeddyv »

zapisz poszczególne wektory współrzędnymi ( np. [xk - xp; yk - yp] +... ) potem zsumuj zgodnie z zasadą dodawania wektorów porównaj obydwie strony i wszystko wyjdzie

pozdrawiam
R?kawiczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2009, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

dowódz trójkątem i wektorami

Post autor: R?kawiczka »

Próbowałam ale niestety nic mi nie wychodzi...może to poprostu jakaś suma wektorów ale ja tego nie widzę...mógłby mi to ktoś wyjaśnić..bardzo proszę;)
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

dowódz trójkątem i wektorami

Post autor: lukasz1804 »

Z definicji sumy wektorów mamy \(\displaystyle{ \vec{BA}+\vec{AC}+\vec{CB}=0}\). Zatem \(\displaystyle{ \vec{PA}+\vec{PB}+\vec{PC}=(\vec{PK}+\frac{1}{2}\vec{BA})+(\vec{PM}+\frac{1}{2}\vec{CB})+(\vec{PN}+\frac{1}{2}\vec{AC})=(\vec{PK}+\vec{PM}+\vec{PN})+\frac{1}{2}(\vec{BA}+\vec{AC}+\vec{CB})=\vec{PK}+\vec{PM}+\vec{PN}}\).
ODPOWIEDZ