W trójkącie ABC dane są punkty

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kamil665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 1 gru 2009, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św
Podziękował: 8 razy

W trójkącie ABC dane są punkty

Post autor: kamil665 »

W trójkącie ABC dane są punkty A=(0;0), B=(6;2) oraz punkt przecięcia się wysokości S=(2;4). Wyznacz współrzędne wierzchołka C.
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

W trójkącie ABC dane są punkty

Post autor: pelas_91 »

Wskazówka:
Wysokość AS jest prostopadła do boku BC. Znajdź równanie prostej BC, prostopadłej do prostej AS i przechodzącej przez punkt B.
Analogicznie wysokość BS jest prostopadła do boku AC. Zrób to samo.

Na koniec zauważ, że punkt C to punkt przecięcia prostych AC i BC.
ODPOWIEDZ