Witam proszę was o pomoc przy takim o to zadaniu niestety nic z tego nie kumam.
Wierzchołkami trójkąta ABC są punkty:
A=(-3,-4) B=(1,-1) C=(-2,1)
Napisz równanie symetralnej boku BC i środkowej tego boku.
Równanie symetralnej i środkowej
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 21 kwie 2010, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Równanie symetralnej i środkowej
Symetralna boku BC to prosta prostopadła do prostej BC i przechodząca przez środek odcinka BC. Wyznacz jej równanie korzystając z warunku prostopadłości prostych i współrzędnych środka odcinka.
Środkowa boku BC to prosta przechodząca przez środek odcinka BC oraz przez punkt A.
Środkowa boku BC to prosta przechodząca przez środek odcinka BC oraz przez punkt A.