wspólrzędne wierzchołka

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
wioluska10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 12 maja 2009, o 18:11
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

wspólrzędne wierzchołka

Post autor: wioluska10 »

punkty A=(-1,4) B=(5,-2) C=(7,2) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABC. Oblicz współrzędne wierzchołka D tego równoległoboku.

próbowałam to robic na kilka sposobów ale nie skutecznie....
z góry dzieki za odpowiedz.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

wspólrzędne wierzchołka

Post autor: lukasz1804 »

Niech \(\displaystyle{ D=(x,y)}\). Wektory \(\displaystyle{ \vec{AB}, \vec{DC}}\) są równoległe, równej długości i mają ten sam zwrot, więc \(\displaystyle{ \vec{DC}=\vec{AB}}\). Skorzystaj teraz ze wzoru na współrzędne wektora.
ODPOWIEDZ