Podział odcinka

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Michal_Walczuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 5 paź 2006, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wałbrzych

Podział odcinka

Post autor: Michal_Walczuk »

Dane są punkty A(1,-2) i B(-5,1). Znajdź współrzędne a) punktu podziału odcinka AB w stosunku 1:2, b) punktu podziału odcinka AB w stosunku 2:1. Spróbuj posłużyć się przy tym wektorami, a nie gotowym wzorem
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Podział odcinka

Post autor: Calasilyar »

a)
z wektorów to będzie:
P - punkt podziału

\(\displaystyle{ \frac{\vec{AP}}{\vec{PB}}=\frac{1}{2}\\
2\vec{AP}=\vec{PB}\\
2[x_{p}-1;y_{p}+2]=[-5-x_{p};1-y_{p}]\\
2(x_{p}-1)=-5-x_{p}\\
2(y_{p}+2])=1-y_{p}}\)

i wychodzą wpółrzędne punktu P

analogicznie b)
ODPOWIEDZ