ile punktow

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Kila
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 19 kwie 2009, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

ile punktow

Post autor: Kila »

Ile punktów wspólnych ma prosta o równaniu y = −x + 2 z okręgiem o środku w początku
układu współrzędnych i promieniu 2?
Shyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 27 mar 2007, o 18:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

ile punktow

Post autor: Shyna »

\(\displaystyle{ \begin{cases} y=-x+2\\ x^{2}+ y^{2}=4 \end{cases}}\)

Układ ma dwa rozwiązania zatem ma dwa punkty wspólne
ODPOWIEDZ