Punkty A = (− 3,− 5), B = (4,−1), C = (− 2,3) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego.
Oblicz długość ramienia tego trójkąta.
oblicz dlugosc ramienia
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
oblicz dlugosc ramienia
Proponuję skorzystać ze wzoru na odległość między dwoma punktami:
\(\displaystyle{ d((x_1,y_1),(x_2,y_2))=\sqrt{(x_2-x_1)^2+(y_2-y_1)^2}}\)
Podstawiasz, liczysz boki i wychodzi długość ramienia.
\(\displaystyle{ d((x_1,y_1),(x_2,y_2))=\sqrt{(x_2-x_1)^2+(y_2-y_1)^2}}\)
Podstawiasz, liczysz boki i wychodzi długość ramienia.