wektory liniowo niezależne
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 5 paź 2006, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wałbrzych
wektory liniowo niezależne
Czy wektory a) [-1,2] i [5,-7]; b) [3,-2] i [-36,24] są liniowo niezależne ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
wektory liniowo niezależne
robisz kombinacje
a[-1,2]+ b[5,-7]=[0,0] jezeli tylko a i b sa zerami to te wektory sa liniowo niezalezne
[-a,2a]+ [5b,-7b]=[0,0]
-a+5b===0
2a-7b===0
rozwiązujesz układ
-2a+10b===0
2a-7b===0
b= 0 i a=0 czyli liniowo niezależne
można to inaczej policzycz przez wyznacznik jezeli det A= 0 to liniowozalezne ,w przeciwnym razie liniowo niezalezne
|-1 2|
|5 -7|
i wyznacznik wychodzi -3 czyli l. niezależne
[ Dodano: 14 Październik 2006, 21:20 ]
b)
(12)[3,-2]+1[-36,24]=[0,0]
l. zależne
a[-1,2]+ b[5,-7]=[0,0] jezeli tylko a i b sa zerami to te wektory sa liniowo niezalezne
[-a,2a]+ [5b,-7b]=[0,0]
-a+5b===0
2a-7b===0
rozwiązujesz układ
-2a+10b===0
2a-7b===0
b= 0 i a=0 czyli liniowo niezależne
można to inaczej policzycz przez wyznacznik jezeli det A= 0 to liniowozalezne ,w przeciwnym razie liniowo niezalezne
|-1 2|
|5 -7|
i wyznacznik wychodzi -3 czyli l. niezależne
[ Dodano: 14 Październik 2006, 21:20 ]
b)
(12)[3,-2]+1[-36,24]=[0,0]
l. zależne