polozenia punktu C

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Kila
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 19 kwie 2009, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

polozenia punktu C

Post autor: Kila »

W układzie współrzędnych na płaszczyźnie zaznaczono punkty A = (2,0) i B = (4,0) .
Wyznacz wszystkie możliwe położenia punktu C, dla których ABC jest trójkątem
równoramiennym o podstawie AB i polu równym 3.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

polozenia punktu C

Post autor: Crizz »

Środek odcinka AB: \(\displaystyle{ (3,0)}\)

Wysokość trójkąta opuszczona na AB musi mieć długość 3. Wierzchołek C leży oczywiście na prostej \(\displaystyle{ x=3}\) (jako prostopadłęj do odcinka AB i przechodzącej przez jego środek). Stąd \(\displaystyle{ C=(3,3)}\) lub \(\displaystyle{ C=(3,-3)}\) (żeby odległość C od prostej AB wynosiła 3).
ODPOWIEDZ