Znajdz parametr K
Znajdz parametr K
Niech P=(a,3a+1), Q=(a+4;2).Dla jakiej wartości a wektor PQ jest równoległy do wektora u=[-2,1] ?
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Znajdz parametr K
\(\displaystyle{ \vec{PQ}=[4,1-3a]}\)
Dwa wektory są równoległe, gdy ich odpowiednie współrzędne są proporcjonalne, zatem:
\(\displaystyle{ \frac{4}{-2}=\frac{1-3a}{1}}\)
Dwa wektory są równoległe, gdy ich odpowiednie współrzędne są proporcjonalne, zatem:
\(\displaystyle{ \frac{4}{-2}=\frac{1-3a}{1}}\)