Wyznacz równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
MnMK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: MnMK »

Punkty A(4,0), B(7,1) należą do okręgu o środku S, tóry należy do prostej\(\displaystyle{ x-2y+6=0}\) napisz równanie tego okręgu.
rob1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 23 wrz 2009, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: rob1991 »

y=1/2x+3
Zatem S(x, 1/2x+3).
Należy ułożyć teraz 2 równania okręgu, a potem przyrównać je względem promienia. Pozdrawiam.
MnMK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: MnMK »

\(\displaystyle{ (4-x) ^{2} +(0- \frac{1}{2}x+3) ^{2}=(7-x) ^{2}+(1- \frac{1}{2}x+3 ) ^{2}}\)
o to równanie chodzi?
rob1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 23 wrz 2009, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: rob1991 »

Tak.
MnMK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: MnMK »

Dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ