Długość wektora \(\displaystyle{ t\vec{a}}\) wynosi 5. Znaleźć liczbę \(\displaystyle{ t}\) jeśli wektor \(\displaystyle{ \vec{a}}\) ma współrzędne:
a) [-6,8]
b) [2,-3]
Nieznacznie poprawiłem zapis do TeXa - DEXiu
Znajdź liczbę t
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 5 paź 2006, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wałbrzych
Znajdź liczbę t
Ostatnio zmieniony 14 paź 2006, o 16:30 przez Michal_Walczuk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Znajdź liczbę t
No teraz lepiej to wygląda
musisz obliczyć długość tego wektora
\(\displaystyle{ D=\sqrt{(-6)^{2}+8^{2}}=\sqrt{100}=10}\)
więc w tym przypadku widać juz, że \(\displaystyle{ t=\frac{1}{2}}\)
musisz obliczyć długość tego wektora
\(\displaystyle{ D=\sqrt{(-6)^{2}+8^{2}}=\sqrt{100}=10}\)
więc w tym przypadku widać juz, że \(\displaystyle{ t=\frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 5 paź 2006, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wałbrzych