Długość wektora

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Michal_Walczuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 5 paź 2006, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wałbrzych

Długość wektora

Post autor: Michal_Walczuk »

Długość wektora [5,m] wynosi a) 6; b) 13. Znajdź m.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Długość wektora

Post autor: wb »

a)
\(\displaystyle{ sqrt{5^{2}+m^{2}}=6 \\ 25+m^{2}=36 \\ m^{2}=11 \\ m=sqrt{11} m=-sqrt{11}}\)

b) analogicznie
ODPOWIEDZ