Wyznaczanie równania powierzchni i płaszczyzny !!!

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
hubi201
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 kwie 2010, o 13:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP

Wyznaczanie równania powierzchni i płaszczyzny !!!

Post autor: hubi201 »

Witam
Prosiłbym jak by ktoś mógł o rozwiązanie bądź pomoc przy następujących zadaniach. Z góry dziękuje

1)Wyznaczyć równanie powierzchni powstałej z obrotu krzywej K dookoła prostej L jeżeli:

\(\displaystyle{ K:\begin{cases} xz=1 \\ y=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ L:\begin{cases} x-z=0 \\ y=0 \end{cases}}\)

2) Wyznaczyć równanie powierzchni utworzonej przez proste przechodzące prze punkt \(\displaystyle{ F(1,0,0)}\) i tworzące z płaszczyzną XOY kąt o mierze \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}}\)

3) Wyznacz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P(3,1,-2)}\)i zawierającej prostą \(\displaystyle{ L: \frac{x-4}{-2}=\frac{y+3}{2} =\frac{z}{1}}\)
ODPOWIEDZ