Zadanie 1. Dane sąwierzchołki trójkąta: A=(5,1) B=(-3,4) C=(4,0). Znajdź równanie prostej zawierającej wysokość CD. Oblicz długość tej wysokości oraz pole trójkąta. Znajdź równanie symetralnej boku BC.
Zadanie 2. Dane są okręgi: \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}-8x+12y-12=0}\) i \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+10x-6y-2=0}\). Oblicz długość wspólnej cięciwy tych okręgów orazodległość między środkami okręgów.
Zadania 3. Znajdź równanie stycznej do okręgu o środku S=(5,-4) w punkcie A=(3,2) oraz zapisz równanie tego okręgu.
Zadanie 4. Znajdź równanie okręgu o środku S=(4,-3) jeżeli prosta \(\displaystyle{ y=3x-5}\) jest styczna do tego okręgu.
Jesteście moją jedyną nadzieją . . .
Z góry dziękuję
Iwetta K.
równania okręgu, trójkąt w ukł. współrz. 4 zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
równania okręgu, trójkąt w ukł. współrz. 4 zadania.
1. Sposób na wysokość :
193071.htm
Co do symetralnej to prosta prostopadła do boku idąca przez jego środek - wszystko jest dom wyznaczenia (,,środek odcinka", a potem prosta tak jak wysokość).
193071.htm
Co do symetralnej to prosta prostopadła do boku idąca przez jego środek - wszystko jest dom wyznaczenia (,,środek odcinka", a potem prosta tak jak wysokość).