Równanie wysokości trójkąta
Równanie wysokości trójkąta
Mam podane 3 wierzchołki trójkąta:
A (1,8)
B (-2,1)
C (3,4)
Mam obliczyć równianie wysokości. Wiem, że używa się wzoru y = ax + b.
Jednak nie wiem dokładnie jak i co po kolei zrobić. Mógłby ktoś wytłumaczyć?
Jakby się przydało.
Z równań boków trójkąta wyszło tak:
AB: a = -2,33, b = -3,66
AC: a = -2, b = 10
BC: a = 0,6, b= 2,2
Nie jestem pewien tych wyników, ale chyba są poprawne.
A (1,8)
B (-2,1)
C (3,4)
Mam obliczyć równianie wysokości. Wiem, że używa się wzoru y = ax + b.
Jednak nie wiem dokładnie jak i co po kolei zrobić. Mógłby ktoś wytłumaczyć?
Jakby się przydało.
Z równań boków trójkąta wyszło tak:
AB: a = -2,33, b = -3,66
AC: a = -2, b = 10
BC: a = 0,6, b= 2,2
Nie jestem pewien tych wyników, ale chyba są poprawne.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie wysokości trójkąta
Podajesz przybliżone wartości - nie ma na to pozwolenia w treści.
Równania (liczba mnoga) dostajesz z tego, że wysokości są prostopadłe do prostych na jakich leżą boki i masz podane końce tychże wysokości.
Równania (liczba mnoga) dostajesz z tego, że wysokości są prostopadłe do prostych na jakich leżą boki i masz podane końce tychże wysokości.
Równanie wysokości trójkąta
Czyli jak to obliczyć, z tego co wiem, trzeba tam potem coś odwrócić ze zmianą znaku. Ale pierw jak do tego dojść?
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie wysokości trójkąta
Aby mieć równanie prostej na jakiej leży wysokość poprowadzona z (C) należy wyznaczyć :
- równanie prostej AB (masz dwa dane punkty) z \(\displaystyle{ y = ax+b}\)
- równanie prostopadłej do otrzymanej która idzie przez (C) z \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{a}x+d}\)
- równanie prostej AB (masz dwa dane punkty) z \(\displaystyle{ y = ax+b}\)
- równanie prostopadłej do otrzymanej która idzie przez (C) z \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{a}x+d}\)
Równanie wysokości trójkąta
a i b jak się nie mylę są punktami z równania boków, natomiast nie wiem czym jest d.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie wysokości trójkąta
To lepiej poczytaj o wyznaczaniu równań prostych - (a) i (b) nie są punktami.Noirn pisze:a i b jak się nie mylę są punktami z równania boków, natomiast nie wiem czym jest d.
Równanie wysokości trójkąta
Moim sposobem wyszło mi to d poprowadzone z (C):
\(\displaystyle{ d = 2 \frac{5}{7}}\)
\(\displaystyle{ d = 2 \frac{5}{7}}\)