Równania płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
hubi201
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 kwie 2010, o 13:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP

Równania płaszczyzny

Post autor: hubi201 »

Witam
Prosiłbym jak by ktoś mógł o rozwiązanie bądź pomoc przy następujących zadaniach. Z góry dziękuje

1)Wyznaczyć równanie powierzchni powstałej z obrotu krzywej K dookoła prostej L jeżeli:

\(\displaystyle{ K:\begin{cases} xz=1 \\ y=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ L:\begin{cases} x-z=0 \\ y=0 \end{cases}}\)

2) Wyznaczyć równanie powierzchni utworzonej przez proste przechodzące prze punkt F(1,0,0) i tworzące z płaszczyzną XOY kąt o mierze \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}}\)

3) Wyznacz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P(3,1,-2)}\) i zawierającej prostą L: \(\displaystyle{ \frac{x-4}{-2}=}\)\(\displaystyle{ \frac{y+3}{2} =}\)\(\displaystyle{ \frac{z}{1}}\)-- 17 kwi 2010, o 18:25 --Pomoże mi ktoś przy tych zadaniach???
Bardzo Proszę
ODPOWIEDZ