pole trójkąta równoramiennego

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mala_mi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 12 lis 2009, o 19:44
Płeć: Kobieta
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 4 razy

pole trójkąta równoramiennego

Post autor: mala_mi »

Wyznacz pole trójkąta równoramiennego \(\displaystyle{ ABC}\)o ramionach \(\displaystyle{ AC}\)i \(\displaystyle{ BC}\), w którym podstawa \(\displaystyle{ AB}\)jest zawarta w prostej o równaniu \(\displaystyle{ y=2x}\), a dwa wierzchołki mają współrzędne \(\displaystyle{ A=(0,0), C=(-3,4)}\).
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

pole trójkąta równoramiennego

Post autor: rodzyn7773 »

Polecam narysowanie sobie sytuacji. Szukasz współrzędnych punktu B który leży na prostej \(\displaystyle{ y=2x}\). Zatem \(\displaystyle{ B=(x,2x)}\). Podane masz, że trójkąt jest równoramienny więc:
\(\displaystyle{ |AC|=|BC|}\)
Rozwiązując to równanie policzysz współrzędne punktu B. Znając to masz bardzo dużo sposobów na policzenie pola.
mala_mi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 12 lis 2009, o 19:44
Płeć: Kobieta
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 4 razy

pole trójkąta równoramiennego

Post autor: mala_mi »

Dzięki, nie wiedziałam jak policzyć punkt \(\displaystyle{ B}\), a nie wpadłam na to żeby zapisać go jako \(\displaystyle{ (x,2x)}\)i miałam o jedną niewiadomą za dużo:)
ODPOWIEDZ