parametr a

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
banel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 23 lis 2009, o 20:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

parametr a

Post autor: banel »

proste o równaniach:
ax+3y-1=0 i (a+1)x+7y+1=0
przecinają się w punkcie K=(2;-1),
ile wynosi a?
myslnik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 11 kwie 2010, o 20:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bobowa
Pomógł: 7 razy

parametr a

Post autor: myslnik »

tutaj wystarczy ci nawet jedna prosta jesli wiesz ze K nalezy do prostej.Podstawiasz do tego rownania i ci wychodzi. za x=2 ,y=-1 , i liczysz.



odp: a=2
ODPOWIEDZ