Wyznacz równanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
aceja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 17 paź 2009, o 17:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznacz równanie prostej

Post autor: aceja »

Punkty A=(-2,4) C=(4,10) są przeciwległymi wierzchołkami rombu ABCD. Wyznacz równanie prostej zawierającej przekątną BD tego rombu.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Wyznacz równanie prostej

Post autor: Sherlock »

Przekątne w rombie przecinają się pod kątem prostym i dzielą się na połowy. Wyznacz równanie prostej AC, wyznacz środek odcinka AC i wylicz równanie prostej prostopadłej do prostej AC i przechodzącej przez środek odcinka AC.
niebieskooki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 10 kwie 2010, o 15:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 10 razy

Wyznacz równanie prostej

Post autor: niebieskooki »

Wyznacz najpierw równanie prostej przechodzącej przez punkty A i C. Następnie wpółżędne środka odcinka AB, a następnie równanie nowej prostej przechodzącej przez ten środek i prostopadłej do prostej która przechodzi przez punkty AC.
aceja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 17 paź 2009, o 17:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznacz równanie prostej

Post autor: aceja »

no i wyszło mi y= x +6 i jak teraz jak mam wyznaczyć ten środek?
niebieskooki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 10 kwie 2010, o 15:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 10 razy

Wyznacz równanie prostej

Post autor: niebieskooki »

\(\displaystyle{ S=( \frac{x _{a}+x _{b} }{2} , \frac{y _{a}+y _{b} }{2} )}\)
Powinien wyjść S(1,7)
ODPOWIEDZ