wyznacz styczną, do sprawdzenia

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
piootrekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 4 paź 2009, o 13:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 3 razy

wyznacz styczną, do sprawdzenia

Post autor: piootrekk »

A więc czy ktoś byłby w stanie zweryfikować czy mój sposób rozwiązania jest poprawny.

Polecenie:
Wyznacz równanie stycznej do okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} = r^{2}}\) i przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P= \left (x_{o} , y_{o} \right)}\) należący do tego okręgu.

Mój sposób:

Równanie ogólne prostej: \(\displaystyle{ Ax + By + C= 0}\)

Styczna ta jest prostopadła do wektora \(\displaystyle{ \vec{OP}= \left[x_{o} , y_{o} \right]}\) gdzie O - środek okręgu i wiemy że dla dowolnego \(\displaystyle{ C}\) prosta \(\displaystyle{ Ax + By + C = 0}\) jest prostopadła do wektora \(\displaystyle{ \vec{u}= \left[A,B \right]}\).

Więc równanie stycznej:
\(\displaystyle{ x_{o} \cdot x + y_{o} \cdot y + C = 0}\) i przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ P= \left (x_{o} , y_{o} \right)}\)

Podstawiając
\(\displaystyle{ C = - x_{o}^{2} - y_{o}^{2}}\)

Więc równanie ogólne szukanej stycznej:

\(\displaystyle{ x_{o} \cdot x + y_{o} \cdot y - x_{o}^{2} - y_{o}^{2} = 0}\)

Mam wątpliwości czy to jest dobrze.
ODPOWIEDZ