parametr a srodek okregu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
figaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 14 kwie 2010, o 13:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poland

parametr a srodek okregu

Post autor: figaa »

Bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu zadania:
Dany jest trojkat ABC, gdzie A=(2,1) B=(-3,2) C=(2m-1, 1-m). Dla jakich wartosci patramteru m srodek okregu opisanego na tym trojkacie nalezy do osi OY?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

parametr a srodek okregu

Post autor: Crizz »

Wskazówka: znajdź na osi Oy punkt równoodległy od A i B. Potem sprawdź, dla jakich m punkt C znajduje się w takiej samej odległości co dwa pozostałe punkty (oznacz szukany punkt przez \(\displaystyle{ S=(0,y)}\) i skorzystaj ze wzoru na odległość dwóch punktów).
ODPOWIEDZ