Obliczanie współrzędnych punktów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Mac1ek1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 27 mar 2010, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Niedalino
Podziękował: 2 razy

Obliczanie współrzędnych punktów

Post autor: Mac1ek1 »

Oblicz współrzędne punktu C mając dane D(-1,4) i wektor DC[a,2a]. Jak to rozwiązać ? Proszę o wskazówki.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Obliczanie współrzędnych punktów

Post autor: lukasz1804 »

Niech \(\displaystyle{ C=(x,y)}\). Z definicji współrzędnych wektora mamy \(\displaystyle{ [a,2a]=\vec{DC}=[x-(-1),y-4]=[x+1,y-4]}\), czyli \(\displaystyle{ x=a-1, y=2a+4}\).
ODPOWIEDZ