równanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
asiula0321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

równanie prostej

Post autor: asiula0321 »

Napisz równanie stycznej do okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x ^{2} + y^{2} -8x - 4y=5}\) przechodzącej przez punkt P=(0,5)
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

równanie prostej

Post autor: JakimPL »

Jeżeli prosta przechodzi przez punkt i jest styczna, to układ równań złożony z równania tej prostej i równania okręgu ma dokładnie jedno rozwiązanie, zatem wyróżnik równania finalnego \(\displaystyle{ \Delta=0}\).
ODPOWIEDZ