odległość punktu od prostej - 2 niewiadome?
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 11 kwie 2010, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krosno
odległość punktu od prostej - 2 niewiadome?
witam mam problem z zadaniem:
Dane są punkty A (-1,1) i B(5,-1)
na symetralnej odcinka znajdź punkt c dla którego pole trójkąta wynosi 30.
Wyliczyłem że: Środek odcinka - punkt S ma współrzędne (2,0)..... równanie odcinka AB to: \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{3}x+\frac{2}{3}}\), a równanie symetralnej to : \(\displaystyle{ y=3x-6}\)
długość odcinka AB to \(\displaystyle{ \sqrt{40}}\) .............
wyliczyłem, że wysokość to \(\displaystyle{ 3\sqrt{10}}\).....
i teraz problem...
bo jak chce obliczyć współrzędne tego punktu... to mam 2 niewiadome... korzystając z długości odcinka czy też odległości tego punktu od AB.. lol nie wiem.. proszę o pomoc... helpppppppp masakra!!!!!!!!!!!!!!! lody na patyku ; D
Dane są punkty A (-1,1) i B(5,-1)
na symetralnej odcinka znajdź punkt c dla którego pole trójkąta wynosi 30.
Wyliczyłem że: Środek odcinka - punkt S ma współrzędne (2,0)..... równanie odcinka AB to: \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{3}x+\frac{2}{3}}\), a równanie symetralnej to : \(\displaystyle{ y=3x-6}\)
długość odcinka AB to \(\displaystyle{ \sqrt{40}}\) .............
wyliczyłem, że wysokość to \(\displaystyle{ 3\sqrt{10}}\).....
i teraz problem...
bo jak chce obliczyć współrzędne tego punktu... to mam 2 niewiadome... korzystając z długości odcinka czy też odległości tego punktu od AB.. lol nie wiem.. proszę o pomoc... helpppppppp masakra!!!!!!!!!!!!!!! lody na patyku ; D
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2010, o 10:50 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 441
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Pomógł: 71 razy
odległość punktu od prostej - 2 niewiadome?
wspólrzędne szukanego punktu to (x,3x-6)
więc mamy tylko niewiadomą x
więc mamy tylko niewiadomą x
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 11 kwie 2010, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krosno
odległość punktu od prostej - 2 niewiadome?
czyli przyrownuje rowanie symetralnej jakp y? dlaczego? a nawet jesli juz przyrownamy to mi bzdury wychodz... rowanie kwadratowe to jakieś chiny a nie normalne liczby ;lol
-
- Użytkownik
- Posty: 441
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Pomógł: 71 razy
odległość punktu od prostej - 2 niewiadome?
rozwiązujemy takie równanie
\(\displaystyle{ (2-x)^{2}+ (3x-6)^{2}=90}\)
powinny wyjść ładne liczby
\(\displaystyle{ (2-x)^{2}+ (3x-6)^{2}=90}\)
powinny wyjść ładne liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 11 kwie 2010, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krosno
odległość punktu od prostej - 2 niewiadome?
hm... brzydkie liczy wychodzą.... dzwina delta... nie wiem.... sprobuj sam
-- 11 kwi 2010, o 17:44 --
a juz wiem.. zgubiles jedno zero... jak podnosiles 30 do kwadaru ; D-- 11 kwi 2010, o 17:46 --to nic nie dalo... znowu brzydkie liczbyyyyyyyyyyyyyyyyyy
-- 11 kwi 2010, o 17:44 --
a juz wiem.. zgubiles jedno zero... jak podnosiles 30 do kwadaru ; D-- 11 kwi 2010, o 17:46 --to nic nie dalo... znowu brzydkie liczbyyyyyyyyyyyyyyyyyy
-
- Użytkownik
- Posty: 441
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Pomógł: 71 razy
odległość punktu od prostej - 2 niewiadome?
\(\displaystyle{ 10 x^{2} - 40x - 50 = 0}\)
podzielmy obustronnie przez 10
delta wyjdzie 36
podzielmy obustronnie przez 10
delta wyjdzie 36
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 11 kwie 2010, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krosno
-
- Użytkownik
- Posty: 441
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Pomógł: 71 razy
odległość punktu od prostej - 2 niewiadome?
my podnosimy do kwadratu \(\displaystyle{ 3 \sqrt{10}}\) bo taka ma być wysokość