Wzajemne położenie dwóch okręgów.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
gerla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 7 gru 2009, o 16:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 2 razy

Wzajemne położenie dwóch okręgów.

Post autor: gerla »

Okręgi \(\displaystyle{ o(A, r _{1})}\) oraz \(\displaystyle{ o(C, r _{2} )}\) są styczne zewnętrznie i jednocześnie - styczne wewnętrznie do okręgu \(\displaystyle{ o(B, r _{3} )}\). Środki tych okręgów leżą na jednej prodtej. Znajdź ich promienie jeśli \(\displaystyle{ \left|AB \right| = 6 cm}\) oraz \(\displaystyle{ \left|AC \right| = 8 cm}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wzajemne położenie dwóch okręgów.

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ r_1+r_2=8}\)

\(\displaystyle{ 6+r_1=r_3}\)

\(\displaystyle{ 2r_3=r_1+8+r_2}\)
ODPOWIEDZ