oblicz pole trójkata równobocznego
oblicz pole trójkata równobocznego
oblicz pole trójkata równobocznego ,którego wysokość jest o 1 cm krótsza od boku
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
oblicz pole trójkata równobocznego
\(\displaystyle{ h=a-1}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2} = a-1}\)
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}-a=-1}\)
\(\displaystyle{ a( \frac{ \sqrt{3} }{2} -1)=-1}\)
\(\displaystyle{ a( \frac{ \sqrt{3}-2 }{2})=-1}\)
\(\displaystyle{ a= -\frac{2}{ \sqrt{3}-2 } = 2\sqrt{3}+4}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} = \frac{(2\sqrt{3}+4)^2 \sqrt{3} }{4} = \frac{(12+16 \sqrt{3}+16) \sqrt{3} }{4} = \frac{28 \sqrt{3}+48 }{4} = 7 \sqrt{3}+12}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2} = a-1}\)
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}-a=-1}\)
\(\displaystyle{ a( \frac{ \sqrt{3} }{2} -1)=-1}\)
\(\displaystyle{ a( \frac{ \sqrt{3}-2 }{2})=-1}\)
\(\displaystyle{ a= -\frac{2}{ \sqrt{3}-2 } = 2\sqrt{3}+4}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} = \frac{(2\sqrt{3}+4)^2 \sqrt{3} }{4} = \frac{(12+16 \sqrt{3}+16) \sqrt{3} }{4} = \frac{28 \sqrt{3}+48 }{4} = 7 \sqrt{3}+12}\)