Sprawdź jaki jest dany trójkąt
Sprawdź jaki jest dany trójkąt
Sprawdź czy trójkąt jest ostro- prosto- czy rozwartokątny? gdy boki maja miarę a= 8 b=7 a c=5
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
Sprawdź jaki jest dany trójkąt
\(\displaystyle{ 8^{2}=5^{2}+7^{2}-2 \cdot 5 \cdot 7cosx}\)
Gdy \(\displaystyle{ cosx>0}\), to trójkąt jest ostrokątny , gdy \(\displaystyle{ cosx=0}\), jest prostokątny, a gdy \(\displaystyle{ cosx<0}\), to jest rozwartokątny.
Gdy \(\displaystyle{ cosx>0}\), to trójkąt jest ostrokątny , gdy \(\displaystyle{ cosx=0}\), jest prostokątny, a gdy \(\displaystyle{ cosx<0}\), to jest rozwartokątny.
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Sprawdź jaki jest dany trójkąt
Albo - na podstawowej :
\(\displaystyle{ 7^2+5^2=8^2}\)
(jak nie zajdzie równość to gdy L < P - rozwartokątny;
a gdy L > P - ostrokątny).
\(\displaystyle{ 7^2+5^2=8^2}\)
(jak nie zajdzie równość to gdy L < P - rozwartokątny;
a gdy L > P - ostrokątny).