oblicz pole i obwód równoległoboku
oblicz pole i obwód równoległoboku
oblicz pole i obwód równoległoboku o bokach 5cm i 6 cm ,jeśli kąt miedzy tymi bokami ma miarę 45 stopni
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
oblicz pole i obwód równoległoboku
a=6
b=5
\(\displaystyle{ Ob=2a+2b = 22 \ cm}\)
\(\displaystyle{ P=a \cdot h}\)
\(\displaystyle{ sin45^o = \frac{h}{b}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2} = \frac{h}{5}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{5 \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ P=6 \cdot \frac{5 \sqrt{2} }{2} = 15 \sqrt{2} \ cm^2}\)
b=5
\(\displaystyle{ Ob=2a+2b = 22 \ cm}\)
\(\displaystyle{ P=a \cdot h}\)
\(\displaystyle{ sin45^o = \frac{h}{b}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2} = \frac{h}{5}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{5 \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ P=6 \cdot \frac{5 \sqrt{2} }{2} = 15 \sqrt{2} \ cm^2}\)