wysokość trójkata równoramiennego
wysokość trójkata równoramiennego
wysokość trójkąta równoramiennego poprowadzona od podstawy jest 5 razy krótsza od jego ramienia . oblicz stosunek podstawy do długości ramienia trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
wysokość trójkata równoramiennego
\(\displaystyle{ h= \frac{1}{5}b}\)
\(\displaystyle{ h^2 = b^2 - ( \frac{1}{2}a )^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{25}b^2 = b^2 - \frac{1}{4}a^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}a^2 = \frac{24}{25}b^2}\)
\(\displaystyle{ a^2 = \frac{96}{25}b^2}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{4 \sqrt{6} }{5}b}\)
stosunek podstawy do ramienia \(\displaystyle{ 4 \sqrt{6} : 5}\)
\(\displaystyle{ h^2 = b^2 - ( \frac{1}{2}a )^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{25}b^2 = b^2 - \frac{1}{4}a^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}a^2 = \frac{24}{25}b^2}\)
\(\displaystyle{ a^2 = \frac{96}{25}b^2}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{4 \sqrt{6} }{5}b}\)
stosunek podstawy do ramienia \(\displaystyle{ 4 \sqrt{6} : 5}\)