sześciokąt foremny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kawa1417
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 19 mar 2009, o 18:20
Płeć: Kobieta
Podziękował: 30 razy

sześciokąt foremny

Post autor: kawa1417 »

Oblicz dł boku sześciokąta foremnego , który ma takie samo pole jak kwadrat o boku 5 cm?
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

sześciokąt foremny

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ P_{k}=a^2=5^2=25}\)

\(\displaystyle{ P_{k}=P_{sz}}\)

\(\displaystyle{ P_{sz} = \frac{3a^2 \sqrt{3} }{2}=25}\)

\(\displaystyle{ a^2 = 25 \cdot \frac{2}{3 \sqrt{3} } = \frac{50 \sqrt{3} }{9}}\)

\(\displaystyle{ a= \sqrt{\frac{50 \sqrt{3} }{9}} = \frac{5 \sqrt{2} \cdot \sqrt[4]{3} }{3}}\)
ODPOWIEDZ