wierzchołek C

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
malenstwo31
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 166
Rejestracja: 15 mar 2010, o 12:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: w-w
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

wierzchołek C

Post autor: malenstwo31 »

Punkt A (7, 8) i punkt B (-1, 2) mamy dane oraz, że |\(\displaystyle{ \sphericalangle}\)BCA|= 90.
a) wyznacz wierzchołek C, wiadomo że leży na osi OX.

Wyszło mi C= (3, 0) ale nie jestem pewna czy to poprawna odpowiedź. Prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
ppolciaa17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 381
Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 99 razy

wierzchołek C

Post autor: ppolciaa17 »

dobrze ci wyszło
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

wierzchołek C

Post autor: Crizz »

\(\displaystyle{ C=(x,0)}\)
\(\displaystyle{ \vec{CA}=[7-x,8]}\)
\(\displaystyle{ \vec{CB}=[-1-x,2]}\)

\(\displaystyle{ \vec{CA} \circ \vec{CB}=0}\)
\(\displaystyle{ [7-x,8] \circ [-1-x,2]=0}\)
\(\displaystyle{ (7-x)(-1-x)+16=0}\)
\(\displaystyle{ x=3}\), czyli jest ok.
ODPOWIEDZ