Czworokąt ABCD

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Agu?91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 10 paź 2009, o 23:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy

Czworokąt ABCD

Post autor: Agu?91 »

Oblicz pole czworokąta wypukłego ABCD, w którym kąty wewnętrzne mają odpowiednio miary A=90stopni B=75stopni C=60stopni D=135stopni, a boki AB i AD mają długośc 3cm.
Awatar użytkownika
ppolciaa17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 381
Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 99 razy

Czworokąt ABCD

Post autor: ppolciaa17 »

\(\displaystyle{ \left|DB \right|= 3 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \left| DC\right|= \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ \left| CB\right| = 2\sqrt{6}}\)

\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} 3 \cdot 3+ \frac{1}{2} 3\sqrt{2} \cdot \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ P= 4,5+ 3 \sqrt{3}}\)

wystarczy dobry rysunek..

ODPOWIEDZ