Równanie prostej, prosta równoległa i prostopadła

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
adaxada
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 11 paź 2008, o 12:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 210 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie prostej, prosta równoległa i prostopadła

Post autor: adaxada »

Hej! Mam takie zadanie:
Dane są punkty A=(1,3), B=(-1,1) i C=(2,6). Znajdź:
a) równanie prostej AB
b) równanie prostej równoległej do prostej AB i przechodzącej przez punkt C
c) równanie prostej prostopadłej do prostej AB i przechodzącej przez punkt C
Mógłby mi je ktoś rozwiązać? Z góry dzięki
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2010, o 11:20 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Równanie prostej, prosta równoległa i prostopadła

Post autor: scyth »

a) Lepiej znać wzór na prostą przechodzącą przez dwa punkty.
b) Prosta równoległa będzie miała współczynnik kierunkowy równy (tu powinnaś wiedzieć ile) oraz przechodzić przez punkt C - masz więc tylko obliczyć wyraz wolny tej prostej (wstawiając współrzędne punktu do jej równania).
c) jak w b)
adaxada
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 11 paź 2008, o 12:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 210 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie prostej, prosta równoległa i prostopadła

Post autor: adaxada »

wiem jak to zrobić i znam wzory.
Podaj mi tylko odpowiedzi bo wiem, że coś mam źle
ODPOWIEDZ