Dane są punkty A=(1,3), B=(5,1), C=(4,4)
Znajdz długość promienia okręgu opisanego i wpisanego w trójkąt ABC
Znajdz długość promienia okręgu wpisanego i opisanego
Znajdz długość promienia okręgu wpisanego i opisanego
Najpierw liczysz długości odcinków, następnie mając obwód możesz policzyć pole ze wzoru :
\(\displaystyle{ P=\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c))}}\) , a później korzystaj ze wzorów \(\displaystyle{ P=rp i P=\frac{abc}{4R}}\) i będziesz mógł obliczyć oba promienie:)
\(\displaystyle{ P=\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c))}}\) , a później korzystaj ze wzorów \(\displaystyle{ P=rp i P=\frac{abc}{4R}}\) i będziesz mógł obliczyć oba promienie:)