pole trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 6 kwie 2010, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
pole trójkąta
Punkty K=(2,6), L=(3,−1), M=(1,1) są środkami boków trójkąta ABC. Wyznacz pole tego trójkąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
pole trójkąta
skorzystaj z tw o odcinku łączącym środki dwóch boków trójkąta
M, L, M - środki boków trójkata
KL || AB i |KL|=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)|AB| (KL rownoległe AB)
LM || AC i |LM|=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)|AC|
KM || BC i |KM|=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)|BC|
policz odległość punktów KL i pomnóż go razy 2 i w ten sposób znajdziesz długość boku AB itd. apóżniej wzór Herona i po kłopocie
M, L, M - środki boków trójkata
KL || AB i |KL|=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)|AB| (KL rownoległe AB)
LM || AC i |LM|=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)|AC|
KM || BC i |KM|=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)|BC|
policz odległość punktów KL i pomnóż go razy 2 i w ten sposób znajdziesz długość boku AB itd. apóżniej wzór Herona i po kłopocie