Rownanie prostej przechodzacej prze dany pkt

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
fito98
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 4 mar 2010, o 18:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Rownanie prostej przechodzacej prze dany pkt

Post autor: fito98 »

Napisz rownanie prostej przechodzacej przez punkt P(1,-4) ktora bedzie prostopadła do prostej o rownaniu y=-1/3x+2
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Rownanie prostej przechodzacej prze dany pkt

Post autor: Lbubsazob »

Prosta prostopadła ma współczynnik a przeciwny i odwrotny, więc prostopadła do \(\displaystyle{ y=- \frac{1}{3}x+2}\) będzie miała wzór \(\displaystyle{ y=3x+b}\). Wstawiasz współrzędne punktu P do równania: \(\displaystyle{ -4=3+b, b=-7}\).
ODPOWIEDZ