Równanie prostej i okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
jeal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 4 mar 2009, o 21:30
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy

Równanie prostej i okręgu

Post autor: jeal »

1.

2. Punkty A(-1,1), B(5,-1). Wyznacz równanie symetralnej AB. Na symetralnej odcinka AB znajdź punkt C, dla którego pola trójkąta ABC wynosi 30.
Środek odcinka AB ma więc współrzędne (2,0). Równanie symetralnej przechodzącej przez s jest y=3x-6 i to jest na pewno dobrze, tylko co dalej?

3. Dany jest trapez ABCD, gdzie A(3,-2), B(3,3), C(0,4) D(-15,4). DA||CB. Oblicz długości wysokości tego trapezu.
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2010, o 22:10 przez jeal, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
adamm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 253
Rejestracja: 1 paź 2009, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sopot/Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 15 razy

Równanie prostej i okręgu

Post autor: adamm »

Ad. 1 Ze wzoru na odległość punktów oblicz odległość pomiędzy punktami A i B będzie się ona równała a. Wysokość w trójkącie równobocznym jest opisana wzorem \(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\) wysokość podstaw do wzoru na odległość punktu od prostej i voila (czy jak to tam się pisze ).

-- 6 kwi 2010, o 21:13 --

Ad 3. Wyznaczasz równanie prostej \(\displaystyle{ AD}\), wysokość jest zawsze skierowana pod kątem 90 stopni, więc liczysz odległość punktu C od tej prostej z \(\displaystyle{ d= \frac{ |Ax _{0}+By _{0}+C |}{ \sqrt{A^2+B^2} }}\)-- 6 kwi 2010, o 21:17 --Ad. 2 policz odległość pomiędzy tymi punktami. Otrzymasz w ten sposób długość podstawy, teraz policzysz długość potrzebnej wysokości z \(\displaystyle{ P= \frac{ah}{2}}\). Ze wzoru z Ad.3 poszukaj tych punktów.
jeal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 4 mar 2009, o 21:30
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy

Równanie prostej i okręgu

Post autor: jeal »

Ad. 2. Długość podstawy AB mi wyszła 6. Długość wysokości h(SC)=10. Jak rozumiem mam użyć wzoru 3x-y-6=0? A=3 B=-1 C=-6 d=10 iii nie wychodzi mi... ;/ Bardzo proszę o jeszcze jakąś wskazówkę... Może popełniłam błąd w obliczeniach?
PS. Mają wyjść dwa rozwiązania.
Awatar użytkownika
adamm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 253
Rejestracja: 1 paź 2009, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sopot/Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 15 razy

Równanie prostej i okręgu

Post autor: adamm »

Długość podstawy liczysz ze wzoru \(\displaystyle{ \left|AB \right|= \sqrt{(x2-x1)^2+(y2-y1)^2}}\) powinien wyjść \(\displaystyle{ 2\sqrt{10}}\) \(\displaystyle{ P= \frac{ah}{2} \Rightarrow \frac{30*2}{2\sqrt{10}}=h}\) wysokość obliczona, dalej liczysz ze wzoru \(\displaystyle{ h= \frac{ |Ax _{0}+By _{0}+C |}{ \sqrt{A^2+B^2} }}\) gdzie \(\displaystyle{ A,B,C}\) bierzesz z postaci ogólnej symetralnej.
ODPOWIEDZ