długość boków i wysokości równoległoboku

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
oslidz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 5 gru 2007, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lidzbark Warm.
Podziękował: 1 raz

długość boków i wysokości równoległoboku

Post autor: oslidz »

Dane jest równoległobok, którego obwód jest równy 50cm. Stosunek długości jego wysokości wynosi 2:3, a stosunek miary jego kątów wewnętrznych jestb równy 1:2. oblicz długość boków i wysokosci tego równoległoboku. wykonaj rysunek pomocniczy
aga2690
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 21 sty 2007, o 12:37
Płeć: Kobieta
Pomógł: 21 razy

długość boków i wysokości równoległoboku

Post autor: aga2690 »

1. Ze stosunku katów 1:2 wychodzi, że kąty ostre mają po 60 stopni, a kąty rozwarte po 120.
2. Zaś stosunek wysokości wskazuje, że h1=2/3 h2
3.Czyli sin 60st.=h1/x(dł. jednego boku) - wychodzi,że \(\displaystyle{ x= \sqrt{3}/3 h2}\)
4. następnie obliczasz d,ł. drugiego boku : sin60st.=h2/y ->\(\displaystyle{ y=2 \sqrt{3}/3 h2}\)
5. Na koniec sumując boki równoległoboku, wiedząc ile wynosi obw. możesz je obliczyć, tak samo jak wysokości.
ODPOWIEDZ