punkt P równo oddalony od punktów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
?o?-i?ek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 20 maja 2009, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

punkt P równo oddalony od punktów

Post autor: ?o?-i?ek »

Wyznacz na osi x punkt P równo oddalony od punktów A= (-2,2) i B (1,5)

Zadanie próbowałem rozwiązać w ten sposób:

1. - Równanie prostej AB: y=x+4
2. - Wyznaczyłem współrzędne środka AB (-0,5 ; 3,5)
3. - próbowałem wyznaczyć równanie prostej prostopadłej do AB wyszło mi y= -x+3 // raczej źle

Następnie próbowałem uzyskać współrzędne przecięcia prostej prostopadłej z osią OX

\(\displaystyle{ \begin{y=x+4} uklad \\ rownan \end{y=-x+3}}\)

i niestety nie wychodzi mi poprawny wynik
Odpowiedź to: (3,0)

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

punkt P równo oddalony od punktów

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

Możesz zrobić tak:

Współrzędne punktu P(x;0)

Teraz zapisz równanie |PA|=|PB| wpisując współrzędne odpowiednich punktów. Otrzymasz równanie z niewiadomą x, które musisz rozwiązać.

Sposób opisany przez Ciebie też jest dobry i praktycznie rozwiązany prawie do końca. Jeżeli masz równanie prostej y=-x+3 (dlaczego wg Ciebie jest to raczej źle - właśnie jest dobrze ), to w jakim punkcie ta prosta przecina oś OX?

\(\displaystyle{ -x+3=0 \Rightarrow x=?}\)
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2010, o 17:08 przez mat_61, łącznie zmieniany 2 razy.
Pan Mak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 9 razy

punkt P równo oddalony od punktów

Post autor: Pan Mak »

Oznaczmy Punkt P=(x,0) to sa jego wspolrzedne
\(\displaystyle{ |BP|=|AP|}\)
Masz rownanie z jedna niewiadoma
?o?-i?ek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 20 maja 2009, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

punkt P równo oddalony od punktów

Post autor: ?o?-i?ek »

Dziekuję panowie za pomoc -- 5 kwi 2010, o 16:15 --|BP|=|AP| alee jak to policzyć w ten sposób?
I jakby się miała sprawa, gdyby trzeba było wyznaczyć punkt równo oddalony od trzech punktów?
Pan Mak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 9 razy

punkt P równo oddalony od punktów

Post autor: Pan Mak »

\(\displaystyle{ BP= \sqrt{(x-1) ^{2}+(0-5) ^{2} }}\)
Tak samo AP i porownac
ODPOWIEDZ